Клиничен случай – флебектазии в дебелото черво

78-годишен мъж постъпва в болница поради желязодефицитна анемия, лесна уморяемост и недостиг на въздух. Хемоглобинът е спаднал от 129 до 80 за шест месеца. Пациентът има коронарна артериална болест и инфекция с бактерията Helicobacter Pylori.

Гастроскопията открива леко възпаление в хрaнопровода, малка стомашна язва с чисто дъно и гастрит. Биопсиите от язвата са положителни за бактерията H. pylori. Колоноскопията установява полип на широка основа с размер 8 мм в сляпото черво (цекум) и множество големи, извити съдови структури в ректума (Снимка 1 и 2).

Магнитно-резонансната томография показа разширени структури около ректума, с общ размер 10 cm (снимка 3).

Каква е диагнозата?

Разширените съдови структури в ректума са флебектазии – разширени вени с нормална ендотелна обвивка, които се намират в подлигавичния слой. При ендоскопски изследвания изглеждат като многобройни тъмни, синкаво-червени структури с диаметър от няколко милиметра до няколко сантиметра.

Анемията на пациента може да е многофакторна и да е причинена от 1) стомашната язва с хронична окултна загуба на кръв, 2) инфекцията с H. Pylori и 3) ректалните флебектазии. Бактерията H. Pylori е унищожена с четворна бисмут-базирана терапия. Пациентът приема и железен препарат през устата. След 3 месеца хемоглобинът е възстановен до изходните стойности.

Чревните флебектазии обикновено се лекуват консервативно (медикаментозно). Ако има значително или продължаващо
кървене, може да се приложи октреотид. Понякога е необходима ендоскопска склеротерапия за овладяване на кървенето. До хирургичната интервенция се прибягва, ако консервативното или ендоскопското лечение е недостатъчно.

Източник: Rectal Phlebectasia: A rare cause of Gastrointestinal bleeding Rastogi, Vaibhav et al. Gastrointestinal Endoscopy

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...