Клиничен случай – черен космат ези

75-годишен мъж от Непал отива на преглед поради парене, дискомфорт и лош дъх от устната кухина. Оплакванията са започнали преди около 2 месеца. Той е пушач, като епизодично има коремна болка и киселини, за което приема инхибитор на протонната помпа – лансопразол.

Прегледът установява лоша орална хигиена и черно оцветяване на гърба на езика. Виталните показатели и лабораторните изследвания са в нормални граници. Тестът за HIV е отрицателен. Микробиологично изследване на проба от езика не показва растеж на бактерии или гъбички. Взета е биопсия от черната зона. Хистологичният резултат демонстрира удължаване и хиперпаракератоза на филиформните папили.

Каква е диагнозата?

Пациентът има черен космат език, причинен от приема на лансопразол.

Черен космат език е неболезнено, доброкачествено състояние, при което се наблюдава „космато“ разрастване гърба на езика. Обяснява се с нарушена десквамация (отлюспване) и реактивна хипертрофия на филиформните папили на езика.

Черен космат език е известен и под други имена – Lingua villosa nigra, меланотрихия и хиперкератоза на езика. Състоянието е описано за първи път от Аматус Лузитанус през 1557 г. Има връзка и с лошата орална хигиена, тютюнопушенето, приема на алкохол, лъчетерапия в областта и някои лекарства, предимно антибиотици – пеницилин, еритромицин, доксициклин, линезолид и др.

Пациентът е забелязал почерняване на езика 6 седмици след като започва прием на лансопразол. Инхибиторите на протонната помпа се използват широко за лечение на рефлуксна болест, ерозивен гастрит и пептична язва. В нидерландска база от данни за фармакологична бдителност са описани 6 случая на черен космат език поради прием на инхибитор на протонната помпа. Един от случаите дори е потвърден чрез провокиране на същите промени при повторно започване на лекарството.

Пациентът от случая е посъветван да спре приема на лансопразол, да поддържа добра орална хигиена и да десквамира зоната с мека четка. При контролен преглед след 2 месеца измененията по езика са почти напълно изчезнали.

Този случай не е писан от ChatGPT. Отне ми време и усилия да го представя тук. Ако е бил полезен и интересен, моля за палец нагоре.

Източник: Aryal, E., Rajbhandari, M., & Bhattarai, S. (2017). Lansoprazole – Induce Black Hairy Tongue- A Case Report. Nepal Journal of Dermatology, Venereology &Amp; Leprology, 15(1), 52–54.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...