Нодуларна лимфоидна хиперплазия при общ вариабилен имунен дефицит (CVID)

40-годишна жена постъпва в болница поради диария от няколко месеца. В последната седмица оплакванията са станали толкова тежки, че пациентът има спешна нужда за посещаване на тоалетната дори през нощта. Жената не употребява лекарства и добавки. Не е правила промени в диетата, не е пътувала в чужбина, не е губила апетит и килограми. Пълната кръвна картина, чернодробните ензими, показателите на бъбречната функция, изследванията за глутенова ентеропатия и чревни инфекции са в нормални граници. Гастроскопията неочаквано открива „килим“ от надигнати формации по цялото протежение на дванадесетопръстника.

Какъв въпрос трябва да се зададе допълнително на жената?
Каква е диагнозата?

Биопсиите от надигнатите формации показват нодуларна лимфоидна хиперплазия (НЛХ), интраепителна лимфоцитоза и промяна в структурата на вилите (снимка отдолу в коментар). Стомашната биопсия е положителна за бактерията Helicobacter pylori. Изследването за HIV е отрицателно. След допълнително разпитване неочаквано се оказва, че пациентът няма ефект от приложението на ваксини. Титрите на антителата остават ниски въпреки направените ваксини в миналото. Тази информация насочва американските лекари към имунен дефицит. Допълнителни серологични изследвания показват ниски стойности на имуноглобулините (IgG, IgA, IgM, IgE), нисък общ белтък и повишено отношение серумен албумин:глобулини 2.9. Пациентът е насочен към имунолог и е поставена диагнозата общ вариабилен имунен дефицит (CVID).

Oбщ вариабилен имунен дефицит се характеризира с ниски нива на серумните имуноглобулини, чести дихателни инфекции и стомашно-чревни нарушения. Нодуларната лимфоидна хиперплазия може да се наблюдава и при други заболявания като ламблиаза, инфекция с H. pylori, HIV инфекция и глутенова ентеропатия. Нодуларната лимфоидна хиперплазия се наблюдава при около 20% от пациентите с общ вариабилен имунен дефицит и неочакваното ѝ откриване трябва да насочи към диагнозата CVID.

Източник: Looking Beneath the Carpet of Nodules Passi, Monica et al. Gastroenterology, Volume 159, Issue 4, e1 – e2

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...