Клиничен случай – ябълка в дебелото черво

37-годишен мъж отива в спешно отделение поради коремна болка. Миналата вечер се е напил и не помни какво се е случило. Събудил се с болка около пъпа, около ануса и запек. Прегледът установява, че пациентът е хемодинамично стабилен и има кръгла подутина в долната част на корема. Лабораторните показатели са нормални. Компютърната томография изненадващо открива ябълка в дебелото черво (снимка 1 и 2, стрелка). Направени са няколко клизми, но без ефект и е проведена колоноскопия.

В сигмовидното черво се потвърждава присъствието на цяла зелена ябълка, разположена на около 20 cm от ануса (снимка 3). Направени са многобройни опити за отстраняване на чуждото тяло, но неуспешно. Първоначално е раздут балон зад ябълката и е опитано издърпване, но движението е невъзможно. След това е пробвана същата техника, но с два балона (през апарат с два работни канала), но отново ябълката не се помръдва от позицията си. Поставена е примка, но тя постоянно се изплъзва поради гладката повърхност на ябълката. Не може да се постигне стабилен захват за изваждане.

Следващият опит включва пробиване на канал през средата на ябълката (чрез електронож) и поставяне на катетър след достигане до далечния ѝ край. Въпреки че процедурата е успешна и тунелът е създаден до края, ябълката отново не се помръдва от позицията си при опит за изваждане. Накрая, лекарите прилагат термална енергия под формата на аргон плазмена коагулация (АПК). С помощта и на допълнителни инструменти и натиск на коремната стена раздробените части най-накрая излизат успешно през ануса (снимка отдолу в коментар). Поставена е тръба за изваждане на въведения газ аргон и намаляване на дискомфорта.

Лигавицата в областта на запушването е оточна и разязвена, най-вероятно в резултат на използваното голямо количество термална енергия при АПК. Няма кървене и пациентът е изписан на следващия ден след като отделя първото си нормално изхождане. След пет дни вече няма никакви оплаквания.

Източник: Straight from the Big Apple: endoscopic retrieval of a whole apple from the sigmoid colon Kupferman, Judah et al. VideoGIE

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...