Клиничен случай – пруриго пигментоза

19-годишна жена прекарва вирусен гастроентерит, който преминава за няколко дни. След 1 месец започва да усеща постоянна жажда, отделя големи количества урина и губи килограми. По същото време се появява сърбящ обрив по гърба и раменете. Дерматолог предписва антихистаминов медикамент, но без особен ефект.

След няколко епизода на повръщане жената постъпва в болница. Артериалното налягане и пулсът са в нормални граници. Кръвните изследвания установяват повишена глюкоза 18.1 и гликиран хемоглобин 9.7%. Изследването на урината е силно положително за наличие на глюкоза и кетони. Антитялото GAD е положително. Поставена е диагноза захарен диабет тип 1 и диабетна кетоза. Започнато е лечение с вливания и инсулин. Постигнат е задоволителен контрол на кръвната захар и в рамките на един месец кожните обриви изчезват.

Каква е причината за кожните обриви? Каква е диагнозата?

Показаният обрив е известен като пруриго пигментоза – рядко възпалително кожно заболяване (дерматоза), което се характеризира с червеникави папули (пъпки), най-често по гърба, гърдите и шията. Предполага се, че се причинява от състояния с кетоза – гладуване, анорексия, захарен диабет тип 1 и кетогенни диети. Заболяването е по-често при млади жени. Биопсиите обикновено показват инфилтрация от мононуклеарни клетки и лимфоцити около съдовете в горната част на дермата. Диагнозата е предимно клинична, тъй като хистологичните находки са неспецифични и може да варират според стадия. Повечето обриви се подобряват леко след контрол на кръвната захар (при захарен диабет) или след спиране на бързата загуба на килограми, ако са причинени от диетата. В останалите случаи се прилага лечение обикновено с тетрациклин или макролиден антибиотик.

Лекарите трябва да са наясно, че зад подобен обрив може да се крие кетоза, която трябва да бъде разпозната навреме.

Източник: Itchy papules on the back and neck of a young woman Ishikawa, Takahiro et al. European Journal of Internal Medicine, Volume 108, 97 – 98

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...