Клиничен случай – гигантоклетъчен артериит (болест на Хортън)

72-годишна жена постъпва в болница поради болка след нахранване и промяна в ритъма на изхождане с редуване на диария и констипация. Апетитът е намалял и е загубила килограми, има епизоди на нощно изпотяване. Симптомите се развиват на фона на системен лупус, лекуван с хидроксихлороквин 2х200мг и кортикостероида преднизолон 10мг.

Прегледът регистрира кахектично състояние на пациента със значителна загуба на мускулна маса. Коремът е дифузно болезнен при дълбока палпация. Лабораторните изследвания показват повишени възпалителни маркери – левкоцити 12.6, тромбоцити 580, CRP 149, СУЕ 91. Туморните маркери са в нормални граници. Изследването на антитела установява ANA 1:160, anti-dsDNA и останалите от панела са в референтни граници. Компютърната томография на корем и малък таз не открива злокачествени заболявания. Дозата на кортикостероида преднизолон е намалена поради загубата на мускулна маса, но при опит за намаляване под 5 мг пациентът веднага започва да се оплаква от влошаваща се коремна болка, воднисти изхождания, леко замъглено зрение и главоболие.

Проведена е гастроскопия (снимка А) и колоноскопия (снимка В от лиеналната флексура и снимка С от низходящото дебело черво). ПЕТ-КТ изследване не открива злокачествени заболявания, но неочаквано демонстрира повишена активност в дясната подключична артерия (стрелка, снимка D).

Каква е диагнозата?

Гастроскопията показва бледа стомашна лигавица, а биопсиите от нея – хроничен гастрит. Колоноскопията установява разпространена бледа лигавица, стеснение в областта на лиеналната флексура и разязвяване, което насочва към исхемия. Биопсиите от засегнатия сегмент са интерпретирани като нормални.

След консултация с ревматолог е проведена биопсия на темпоралната артерия, която поставя диагнозата гигантоклетъчен артериит (ГКА, болест на Хортън). Кортикостероидът е увеличен на 50 мг дневно и дозата бавно е понижена. Отчита се изчезване на симптомите след 48 часа. Контролна гастроскопия и колоноскопия след 4 седмици регистрират изчезване на промените.

Гигантоклетъчен артериит е най-честият първичен васкулит (възпаление на кръвоносен съд) при пълнолетни хора. Типични симптоми включват главоболие, болки в челюстта, понякога със загуба на килограми. Обикновено се засягат аортата и големите ѝ разклонения. Засягането на мезентериалните съдове е рядко, като са докладвани само 13 подобни случая. Ключовата находка е исхемията и появата на болката след нахранване.

Източник: Lin L, Gilmore R, Basnayake CGI snapshot: weight loss and altered bowel habit in a 72-year-old womanGut 2023;72:2018-2111.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...