Клиничен случай – тропическо спру

85-годишен мъж и 77-годишната му съпруга се преместват да живеят от САЩ в Мексико и скоро след това започват да се оплакват от водниста диария. Симптомите продължават цели 7 години. Първоначално лекарите подозират инфекциозна причина и са назначени многобройни антибиотични курсове, но без ефект. На четвъртата година от оплакванията е проведена гастроскопия и при двамата. Изследването и биопсиите при мъжа са напълно нормални, но при жената хистологичният резултат показва скъсяване на вилите в тънкото черво. Не са предложени допълнителни изследвания, нито терапия.

При сегашното им постъпване в болница мъжът има един епизод на „експлозивна“ диария дневно, а жената – до десет епизода всеки ден. И двамата са загубили телесно тегло, съответно 30 кг и 7 кг. Нямат коремна болка. Температурата им е нормална. Мъжът приема епизодично ибупрофен, но иначе не използват никакви други лекарства.

Лабораторните изследвания установяват лека макроцитна анемия при мъжа, докато хемоглобинът на жената е нормален. И двамата имат дефицит на витамин В12 и нормална фолиева киселина. И при двамата антителата за глутенова ентеропатия и фекалните изследвания за инфекциозни причинители са отрицателни. Туморният маркер PSA при мъжа е повишен.

Последващите изследвания при мъжа са отложени поради съмнение за рак на простатата и относително леките му оплаквания. При жената е проведена гастроскопия, която установява нормален вид на дванадесетопръстника, но биопсиите демонстрират вилозна атрофия, хиперплазия на криптите и хронично възпаление. Отчетен е повишен брой интраепителни лимфоцити (снимка отдолу в коментар). Колоноскопията открива голям брой дивертикули в дебелото черво, но иначе е нормална, включително и взетите биопсии.

Каква е диагнозата?

Съпрузите имат хронична диария от много години, загуба на килограми и данни за малабсорбция от биопсията на тънко черво при жената. Диференциалната диагноза е широка, но са изключени глутенова ентеропатия, болест на Крон и странична реакция от лекарство. Оплакванията са започнали след преместване в Мексико. Развили са се едновременно при двамата, което предполага инфекциозна причина, въпреки многобройните антибиотични курсове и отрицателните фекални изследвания.

Междувременно мъжът е диагностициран с метастатичен рак на простатата. По-късно и той преминава гастроскопия, където биопсиите от тънкото черво показват сходни резултати. Лекарите поставят окончателна диагноза тропическо спру.

И при двамата е започнато стандартното лечение с фолиева киселина 5мг дневно, тетрациклин 4 х 250мг и суплементация с витамин В12. Скоро след това те имат пълно изчезване на оплакванията.

Тропическо спру е рядко заболяване, за което се подозира, че има инфекциозна етиология поради потенциала за епидемии и отговора на лечение с тетрациклин. Не се смята за ендемично в Мексико, като досега има само един описан подобен случай през 1985 г. Но често туристите в Мексико са диагностицирани с пост-инфекциозен синдром на раздразненото черво (IBS). Някои лекари смятат, че поне част от тях са с грешна диагноза и вероятно имат тропическо спру.

Описаният случай демонстрира, че тропическо спру може да настъпи в Мексико. Пациентите трябва да се насочват за гастроскопия с многобройни биопсии на тънкото черво.

Източник: Hujoel IA, Wu TT, Sweetser S. Diarrhea in a Retired Couple From Mexico. Gastroenterology. 2021;160(4):1039-1040.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...