Клиничен случай – разтваряне на стомашен безоар с кока-кола

76-годишна жена постъпва в болница поради коремна болка, подуване и трудно хранене. Загубила е килограми и периодично повръща погълнатата храна. Тя има артериална хипертония, констипация, намалена функция на щитовидната жлеза и мигрена, но отрича предходни операции.

Компютърната томография установява масивно раздуване на стомаха, който е с размери 26 х 17 cm. Чревните бримки са разширени и изпълнени с течност. Започнато е първоначално лечение със стомашна декомпресия, но въпреки отстранените хранителни материи подуването продължава. Гастроскопията открива огромно количество несмляна растителна храна, формираща фитобезоар. Изходът на стомаха (пилор) е свободен и незасегнат. Консултация с хирург не препоръчва операция с оглед състоянието на пациента. Но жената не може сама да отдели материите в стомаха и съществува риск от перфорация.

Лекарите решават да изпробват разтваряване на фитобезоара чрез промиване на стомаха с кока-кола. Два литра от безалкохолната напитка са въвеждани дневно чрез назогастралната тръба. Добавено е лечение с прокинетика метоклопрамид 3х10 mg и хранителна добавка с ензима целулаза. В следващите няколко дни състоянието значително се подобрява, подуването намалява и пациентът отново може да се храни. След три дни е проведена контролна гастроскопия с цел механично разбиване на твърдите формации, но изследването установява, че стомахът вече е празен. Успехът от разтварянето с кока-кола е пълен.

Безоарът е формация от несмлени материи, които се натрупват в храносмилателната система. Основно биват 4 вида – фитобезоари от растителен произход, трихобезоари от косми, фармакобезоари от погълнати лекарства и лактобезоари от неусвоено мляко при бебета. Предразполагащи фактори към формиране на фитобезоари са предходни операции на стомаха, проблеми със зъбите, дългогодишен захарен диабет и нарушена перисталтика. Оплакванията най-често са неспецифични – болка в горната част на корема, гадене, повръщане, ранно засищане и загуба на килограми. Усложненията са обструкция, разязвяване до перфорация. В миналото големите безоари са лекувани оперативно, но сега съществуват медикаментозни и ендоскопски алтернативи. Химичното разтваряне с кока-кола е описано в научната литература. Вероятно ефектът се дължи на съставки като бикарбонат и фосфорна киселина. Възможно е отделеният въглероден диоксид да навлиза в порите на безоара и да спомага за раздробяването му.

Източник: Shah D, Ali Q, Bernier K, Gutierrez VA, Harper L. Successful Dissolution of a Large Gastric Phytobezoar Through Nonsurgical and Nonendoscopic Fragmentation. ACG Case Rep J. 2023;10(9):e01141.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...