Клиничен случай – пемфигус вулгарис

39-годишна жена постъпва в болница поради повръщане на кръв, болка при преглъщане и образуване на мехури в устната кухина. Проведена е гастроскопия. При въвеждане на апарата не се откриват нищо необичайно. При изваждане на апарата в хранопровода се забелязва новообразуван хематом (снимка 1). След биопсиране на областта около хематома неочаквано лигавицата на хранопровода се свлича изцяло. Засегната е цялата обиколка (циркумферентно, снимка 2). Кръвното изследване за антителата anti-desmoglein-3 е положително.

Каква е диагнозата?

Хистологичното изследване показва характерни изменения за пемфигус вулгарис. Не се откриват други причини за повръщане на кръв освен формираните мехури в хранопровода. Започнато е лечение с кортикостероида преднизон 50мг/ден и симптомите изчезват в рамките на 2 седмици. След терапевтичния курс са проведени контролни гастроскопии, при които вече не се откриват мехури и хематоми. Засягането на хранопровода при пемфигус вулгарис е рядко. Пациентът няма кожни изменения.

Пемфигус вулгарис е автоимунно заболяване, при което се образуват мехури по кожата и лигавиците. Много рядко единствените оплаквания може да са от засягането на хранопровода.

Източник: Li L, Wu B, Li Y. A rare case of hematemesis. Gastrointest Endosc. 2023;98(5):857-858

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...