Клиничен случай – свръхраздуване на стомашен балон

49-годишна жена със затлъстяване (94 кг, BMI 35.5), дислипидемия, преддиабетно състояние (HbA1c 5.8%) и хипертония отива на консултация за бариатрична терапия. През последните 5 години жената активно е опитвала промени в начина на живот и диетата, но не е могла да постигне трайна загуба на килограми. След обсъждане е взето решение да се постави стомашен балон с цел отслабване.

Гастроскопията установява единствено малки фундусно-жлезни полипи в стомаха. Поставен е балон, който е раздут с 550 мл физиологичен разтвор. Започнато е лечение с инхибитора на протонната помпа пантопразол 40мг дневно за предпазване на стомашната лигавица от разязвяване поради натиск. Планирана е нова гастроскопия за изваждане на балона след 6 месеца. Даден е съвет да се избягват нестероидни противовъзпалителни лекарства.

След 4 месеца жената е загубила 15 килограма (вече е 79 кг, BMI 27.5), но внезапно развива гадене, повръщане и коремна болка, което я кара да посети спешно отделение. Компютърната томография показва размери на стомашния балон 12.6 х 9.9 cm (снимка 1). Гастроскопията установява задържана течност в стомаха, а балонът е плътно прилепнал към стените и не позволява да се премине покрай него към дванадесетопръстника (снимка 2).

Каква е диагнозата и какво трябва да се направи?

Това е типичен случай на прераздуване на стомашния балон – усложнение на бариатричната процедура, което трябва да се познава. Балонът е пробит с игла и течността е аспирирана, след което балонът е изваден през устата. Последващият оглед установява зачервяване и разязвяване на стомашната лигавица, но няма данни за кървене.

След обсъждане на ползите и рисковете пациентът решава да се постави нов балон за още два месеца. Това се случва след 8 седмици, през които лигавицата на стомаха заздравява. Вторият балон е изваден след общо 6 месеца и финалното телесно тегло е 68.4 кг с BMI 25.8.

Четиринадесет месеца след поставяне на първия балон и 6 месеца след изваждане на втория, жената е задържала телесното си тегло, което варира около 69.5 кг с BMI 26.2. Тя има значително подобрение в придружаващите си заболявания – кръвното налягане е 126/74 без прием на медикаменти, липидният статус е в нормални граници, а гликираният хемоглобин (HbA1c) e 5.2% и вече не се смята за преддиабетно състояние. Жената консумира по-малки количества храна, но диетата ѝ не се е променила съществено.

Свръхраздуването на стомашния балон протича с внезапна поява на коремна болка, гадене и повръщане, обикновено извън непосредствения период на бариатричната интервенция. Усложнението може да настъпи в до 2.3% от случаите. Механизмът не е напълно изяснен, но се смята, че възможни фактори са пропускливост на балона и контаминация на течността. Роля може да имат газ-образуващи анаеробни бактерии и употребата на инхибитор на протонната помпа. Това е първият описан случай на успешно поставен втори балон след свръхраздуване и отстраняване на първия.

Източник: Craig, Michael A. MD1; Kay, Carl L. MD2; Stilwell, Kendra T. DO2; Quiles, John G. MD2. Weight Loss Success With Repeat Intragastric Balloon Placement After Hyperinflation and Removal of the Index Balloon. ACG Case Reports Journal 10(6):p e01071, June 2023. | DOI: 10.14309/crj.0000000000001071

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...