Клиничен случай – епителиоиден ангиосарком

67-годишен мъж постъпва в болница поради коремна болка, черни изхождания (мелена) и анемия. При постъпването хемоглобинът е 75. Пациентът провежда антикоагулантна терапия с варфарин след смяна на митрална клапа на сърцето. Приемал е и ибупрофен преди хоспитализацията.

Преди 1 месец мъжът също е бил в болница с анемия (тогава хемоглобинът е бил 85) и при гастроскопия е установена язва с бял налеп в дванадесетопръстника (снимка 1). Обикновено язвите в дванадесетопръстника не са злокачествени и лекарят не е взел биопсии от формацията.

При повторната гастроскопия язвата е активно кървяща, с надигнати ръбове и неправилен контур. Взети са биопсии от ръбовете. Имунохистохимичното изследване е отрицателно за CD117, CK, CK20, DOG-1, CD56, CgA, CK5/6, Napsin-A, P40, S-100 и Syn, TTF-1, но е положително за CD34, CD7, Ki-67(50%), CD31 и ERG. Проведено е ПЕТ-КТ изследване, което демонстрира хиперметаболитни огнища в дванадесетопръстника, тънкото черво, ректума, костите и лимфни възли в коремната кухина.

Каква е диагнозата?

Имунохистохимичните и образните находки поставят диагнозата епителиоиден ангиосарком – агресивен злокачествен тумор на меките тъкани. Огнищата в костите са метастази. Пациентът е насочен за химио- и лъчетерапия.

Изводът е, че странно изглеждащи язви на дванадесетопръстника, с неправилни очертания и надигнати ръбове, трябва да бъдат биопсирани. Макар и рядко са възможни подлежащи злокачествени заболявания.

Източник: A rare ulcerative lesion of the duodenum: angiosarcoma Lu, Jiajun et al. Gastrointestinal Endoscopy

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...