На какво се дължи подуването при раздразнено черво – абдоминофренична диссинергия

Видимото подуване на корема е чест симптом при нарушенията на оста черво-мозък (DGBI). Старото име на тези състояния е функционални заболявания. Английският термин за видимо подуване е distension и трябва да се различава от bloating, коетое субективно усещане за подуване, но без видима промяна в коремната обиколка.

Ново проучване със 139 пациенти с функционални заболявания търси обяснение за възникването на видимо подуване. Участниците са изследвани два пъти – при нормални условия (базално състояние) и по време на епизод на видимо подуване, съобщен от самите тях. Получени са статични снимки от компютърна томография (КТ) и са проведени динамични електромиографски (ЕМГ) измервания на коремната стена. Коремната обиколка е измерена с ролетка.

Резултатите са поне за мен изненадващи:
1. Оплакванията от видимо подуване се потвърждават от обективни данни, тоест коремната обиколка наистина е увеличена при наличие на симптома
2. Повишеното количество газ в червата НЕ обяснява видимото подуване на корема
3. При повечето пациенти се наблюдава т. нар. абдоминофренична диссинергия – съкращение на диафрагмата и отпускане на коремната стена. Тя се установява най-вече чрез динамични ЕМГ измервания. Статичните КТ образи имат по-ниска чувствителност

Моят извод от интересното проучване е, че твърде често подуването на корема НЕ се дължи просто на повишено количество газове в червата. Механизмът може да е много по-сложен, което обяснява липсата на ефект от прием на лекарства с газогонен (карминативен) ефект.

Научната истина отново се оказва по-сложна от очакваното. Затова внимавайте, когато лекарят предписва лекарства, защото ги смята за „логичен“ избор, без да разполага с научни доказателства за полза.

Източник: Barba E, Burri E, Quiroga S, Accarino A, Azpiroz F. Visible abdominal distension in functional gut disorders: Objective evaluation. Neurogastroenterol Motil. 2022 Sep 25:e14466.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...