Клиничен случай – синдром на Кронкхайт-Канада

58-годишна жена постъпва в болница поради гадене, повръщане и диария от 5 месеца. Оплакванията са тежки и са довели до загуба на 12 килограма от телесното тегло. Лабораторните изследвания показват нисък албумин (белтък). Жената вече се е консултирана с гастроентеролог и е проведена гастроскопия. Открито е възпаление на стомаха и дванадесетопръстника с еозинофилен инфилтрат. Проведена е и колоноскопия, където са установени аденоматозни полипи, а случайно взетите биопсии са нормални. Проведен е курс на лечение със стероиди поради еозинофилния инфилтрат. По време на лечението жената е имала сериозно подобрение, но оплакванията се връщат бързо при спиране на медикамента.

Прегледът открива деформации на ноктите на ръцете. Пациентката съобщава, че има косопад, откакто са започнали оплакванията. Нова гастроскопия установява множество полипи в стомаха (снимка 2). Най-големият е с размер около 15 мм. Хистологичният резултат показва хиперпластичен епител с възпалена и оточна ламина проприя. Полипите са определени като хиперпластични с хронично възпаление.

Каква е диагнозата?

Ако следите редовно страницата, би трябвало лесно да отговорите. Няколко пъти съм представял подобни случаи.

Комбинацията от полипоза на стомаха, диария и ектодермални промени (дистрофия на ноктите и оплешивяване) е характерна за синдром на Кронкхайт-Канада. Започнат е нов курс със стероид в намаляваща доза, след което е добавен и имуносупресорът азатиоприн. Контролна гастроскопия след една година показва изчезване на всички полипи (снимка отдолу в коментар), а след 2 години ноктите вече изглеждат напълно нормално.

Синдромът на Кронкхайт-Канада е рядко заболяване, което води до коремни оплаквания като диария, болка, хамартоми или хиперпластични полипи. Смята се, че е автоимунно заболяване и обикновено отговаря на лечение с кортикостероиди и други имуносупресори.

Източник: Nausea and Diarrhea with Fingernail and Hair Changes Stanich, Peter P. et al. Gastroenterology, Volume 161, Issue 1, e7 – e8

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...