Натривка от стомаха за диагноза на бактерията Helicobacter pylori

Бактерията Helicobacter pylori живее в повърхностния слой на стомашната стена. Диагнозата може да се постави чрез биопсия от стомаха. Корейски лекари докладват интересна нова идея. Те смятат, че натривка (с тампон) от стената на стомаха може да е по-точна за откриване на инфекция. За да проверят тази хипотеза, те провеждат проучване, сравняващо стандартната биопсия (бърз уреазен тест) спрямо натривка.

Местата на биопсиите и методът за получаване на натривка са показани на схемата. При натривката в биопсичната щипка се поставя стерилна тъкан, която се допира с кръгови движения около стените на стомаха в продължение на 10 секунди.

Анализът показва, че натривката има по-висока сензитивност (98%) и точност (99.2%) спрямо стандартния бърз уреазен тест с биопсия – 70% и 89.1%, съответно. Специфичността и на двата метода е 100%. В групата с натривка положителните резултати за инфекция с H. pylori са 35.5%, значително повече от рутинния метод – 25.4%. Количествен PCR показва, че съдържанието на бактерии е многократно по-високо в пробите, получени чрез натривка, съответно 23-пъти по-високо в антрума и 32 пъти по-високо в тялото на стомаха.

Заключението на проучването е, че натривката от стомаха може да е алтернативен метод за доказване на инфекция с бактерията H. pylori. Резултатът е интересен и вероятно ще стимулира провеждането на нови проучвания, които да го потвърдят, преди да навлезе в рутинната практика. Засега стандартният бърз уреазен тест си остава препоръчан метод за диагноза. Той трябва да се провежда съгласно известните правила, за да се избегнат фалшиво отрицателни резултати.

Източник: Soh, H, Kim, N, Moon, J, et al. Gastric mucosal swab as an alternative to biopsy for Helicobacter pylori detection. Helicobacter. 2023; 00:e012980.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...