Рядко усложнение от капсулна ентероскопия

Усложненията, причинени от медицински процедури и грижи, се наричат ятрогенни. Клиничните случаи с ятрогенни увреди винаги са интересни.

50-годишна жена с хронична анемия поглъща магнитно контролирана капсула за оценка на тънкото черво. Процедурата се нарича капсулна ендоскопия. Капсулата попада в тънкото черво само след 2 минути (нормалното време за достигане на тънкото черво е около 19 минути). Лекарите се притесняват, че капсулата не е заснела достатъчно образи от стомаха и затова дават на пациента втора подобна капсула. Нито една от двете капсули не е отделена по естествен път дори след 2 седмици. Проведена е рентгенография и компютърна томография (снимки в коментар отдолу), които установяват, че двете капсули са останали в тънкото черво.

Пациентът няма коремни оплаквания, но капсулите продължават да не се отделят дори след прием на лаксативи. Проведе е балонна ентероскопия и с апарата е достигнато до двете капсули, които изглеждат залепени една за друга (снимка отдолу в коментарите). Първата капсула е извадена чрез примка, но при повторно влизане в тънкото черво, втората капсула вече не се вижда. На нейното място се открива фистула (канал) с размер около 1 см. Все пак втората капсула е извадена успешно от фистулата и впоследствие е проведена нова компютърна томография на корема. Поставена е диагноза ентеро-ентерална фистула, т.е. патологично формиран канал между два участъка на тънкото черво. Пациентът продължава да няма оплаквания и е лекуван консервативно.

В миналото са описани случаи на вътрешни фистули при деца, поглнали малки магнити. Този случаи изглежда е първият, при който вътрешна фистула е формирана от диагностична процедура (капсулна ендоскопия). Магнитно контролираната капсула може да стане причина за ятрогенна увреда. Китайските лекари са заснели и двеминутен видео клип от процедурите – линкът е в коментарите.

Източник: Li JJ, Zhang H, Peng X, Yang SM, Bai JY, Fan CQ. Avoid Iatrogenic Injuries. Am J Gastroenterol. 2023 Feb 1;118(2):202-203.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...