Скала за почистване при гастроскопия – Toronto Cleaning Score

Качеството на гастроскопията зависи от възможността за ясно и пълно визуализиране на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. Доскоро нямаше валидирана скала за оценка качеството на огледа. Въпреки рутинната подготовка (предварително гладуване за 8 до 12 часа), често гастроскопията е затруднена от наличие на слуз, пяна, мехурчета и твърди материи. Известно е, че до 14% от случаите на ранен стомашен рак може да бъдат изпуснати поради трудна или непълна визуализация на засегнатия участък. Поради тази причина група от лекари създава нова скала за оценка на почистването при гастроскопия – Toronto Cleaning Score.

За всеки от 4 участъка (фундус, тяло и антрум на стомаха, както и дванаесетопръстника) трябва да се постави оценка, както следва:

3 точки – цялата лигавица се вижда добре, без нужда от аспирация или промиване

2 точки – неприлепнала течност или кръв, която се нуждае САМО от аспириране, но не и от промиване

1 точка – слуз, балончета, течност или кръв, които се нуждаят от аспирация И/ИЛИ от промиване

0 точки – всякаква твърда материя – храна, кръвен съсирек или друго, които не могат да се отстранят чрез аспирация или промиване, или запушване, което пречи на адекватната визуализация.

Вижте нагледна схема на четирите участъка и степените на почистване отдолу в коментар.

Уточнявам, че подобни системи за оценка чистотата на дебелото черво при колоноскопия (напр. BBPS) съществуват отдавна и са сходни на описаната тук. Те трябва да се описват в протокола за колоноскопия, като са един от индикаторите за качество.

В развитите страни се набляга изключително много на качественото провеждане на изследването. У нас далеч не е така. Индикаторите за качество не се познават и не се спазват. Отчитат се процедури, покриват се пътеки, но резултатът не винаги е аналогичен с този, който ще се получи при изследване в чужбина. Затова избирайте внимателно къде ще се лекувате. Качеството на процедурите далеч не е едно и също.

Източник: Khan R, Gimpaya N, Vargas JI, Ramkissoon A, Seleq S, Gholami R, Akhtar HJ, Bansal R, Scaffidi MA, Amin S, Bollipo S, Kral J, Lui R, Pawlak KM, Sandhu DS, Bilal M, de-Madaria E, Siau K, Charabaty A, Hashim A, Sánchez-Luna SA, Teshima CW, May GR, Mosko JD, Walsh CM, Grover SC. The Toronto Upper Gastrointestinal Cleaning Score: a prospective validation study. Endoscopy. 2023 Feb;55(2):121-128.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...