Клиничен случай – перфорация на хранопровода от бифосфонат

77-годишна жена е приета в болница за лечение на автоимунен хепатит. Тя има шийна дистония – неволево свиване на шийните мускули. В болницата е започнато лечение с кортикостероид за чернодробното заболяване. С цел предотвратяване на остеопороза, като страничен ефект на стероидната терапия, лекарите предписват медикамент от групата на бифосфонатите.

Шест дни след първата доза на бифосфоната пациентът започва да се оплаква от болка в гърлото и гърба. Проведена е гастроскопия, която установява язва в хранопровода (снимка А). Компютърната томография открива оток на целия хранопровод и свободен газ в и около стената му (снимки В и С). Пациентът е насочен за спешна операция, при която се установява перфорация (3 cm) на шийната част на хранопровода (снимка D). Жената се възстановява успешно след оперативната намеса и започва да се захранва през устата.

Приемът на бифосфонати може да доведе до увреждане на хранопровода, но перфорация само след една доза е изключително рядка. Досега е докладвана при пациенти с дивертикул на хранопровода или хиатална херния. В описания случай, перфорацията най-вероятно се дължи на задържане на таблетката в шийната част на хранопровода поради шийната дистония.

Бифосфонатите трябва да се приемат с достатъчно количество вода и в изправено положение. Задържането на медикамента в хранопровода може да причини възпаление (езофагит) или още по-тежки усложнения, както в случая.

Източник: Esophageal Perforation Associated With a Single Dose of Bisphosphonate Inaba, Satoshi et al. Gastro Hep Advances, Volume 2, Issue 5, 621 – 622 

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...