Клиничен случай – синдром на Дънбар

20-годишна жена постъпва в болница поради епизодична коремна болка, гадене и повръщане. В миналото многократно е отивала в спешно отделение поради същите симптоми, но без да се постави специфична диагноза. Тя описва оплакванията си като тежест 10/10. Те се появяват след хранене и са довели до загуба на килограми. Симптомите не се облекчават от нищо.

Прегледът е изцяло нормален с изключение на минимална болезненост при палпация в горната част на корема. Лабораторните изследвания са в референтни граници. Лекарите внимателно преглеждат образи от компютърна томография, проведена при предходно посещение в спешно отделение и поставят диагнозата.

Каква е диагнозата?

Образните изследвания показват, че артериалният съд трункус целиакус има J-образна форма (снимка В, стрелка). Той е притиснат отвън от т.нар. аркуатен лигамент, което поставя диагнозата синдром на Дънбар (снимка А). Горната мезентериална артерия е проходима. Пациентът е насочен за хирургично лечение.

Синдромът на Дънбар (известен още като синдром на медианния аркуатен лигамент) е рядко заболяване, дължащо се на компресия на трункус целиакус от медианния аркуатен лигамент и крачетата на диафрагмата. Диагнозата се поставя след изключване на други причини за оплакванията. Водещите симптоми са болка в горната част на корема след нахранване и загуба на килограми. Образните изследвания са ключови за поставяне на диагнозата – Доплер ехография, компютърна томография, магнитен резонанс и мезентериална ангиограма.

Няма медикаментозно лечение. Пациентите трябва да бъдат насочени за хирургично освобождаване на артериалния съд от външното притискане.

Източник: Dunbar Syndrome Barnes, Angela et al. Gastro Hep Advances, Volume 2, Issue 5, 635

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...