Клиничен случай – анизакиаза на хранопровода

59-годишна жена отива в спешно отделение поради трудно преглъщане след вечеря с пържоли. Имала е подобен епизод преди около година, когато гастроскопията е била нормална.

При постъпването пациентката е хемодинамично стабилна и е с нормална телесна температура. Лабораторните резултати са в референтни граници с изключение на леко повишен възпалителен маркер CRP. Компютърната томография показва задебелена стена на хранопровода (снимка 1) и течни колекции около него (снимка 2). Стената на стомаха изглежда нормална. Проведена е спешна гастроскопия и в долната част на хранопровода е открито много странно нещо, показано на снимката.

Каква е диагнозата?

В хранопровода не се открива задържана храна или стеснен участък, но се забелязват ларви на паразитния червей анизакис. Ларвите са отстранени с биопсична щипка и оплакванията бързо изчезват. Лекарите предполагат, че паразитите са били погълнати със суровата риба, която е била гарнитура по време на вечерята. Миналият епизод преди година е бил след консумация на суши.

Анизакиазата най-често засяга стомаха, а увреждането на хранопровода е изключително рядко (1.4%) и протича с трудно преглъщане (дисфагия). Стената на хранопровода е сравнително тънка и съществува риск възпалението да се разпространи към медиастинума. В такива случаи е нужна спешна гастроскопия за премахване на ларвите.

Източник: Shiratori Y, Yokosuka R, Fukuda K, Unusual cause of recurrent episodes of dysphagia, Gastro Hep Advances (2023)

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...