Аспирация на заседнала в хранопровода храна

86-годишна жена с деменция е преведена от съседна болница поради неуспешни опити за изваждане на заседнала в хранопровода храна. Гастроскопия, проведена под обща анестезия, открива огромно количество хранителни материи, съставени най-вече от малки до средни по размер частици, изпълващи цялата дължина на хранопровода (снимка 1). Конвенционалните методи за отстраняване на заседнала храна включват раздробяване и/или изваждане с щипки, примки или граспери. Но при голямо количество храна манипулацията може да отнеме много време, което да доведе до усложнения като аспирация, дълга интубация или перфорация.

Американските лекари прилагат иновативна и нестандартна техника. Върхът на аспирационна тръба е отрязан с ножица, така че да няма остри ръбове. Аспирационната тръба е залепена на няколко места под ендоскопския апарат, както е показано на снимка 2. Така сглобената конструкция е намазана обилно с лубрикант и е въведена внимателно в хранопровода. Включена е аспирацията, която е далеч по-силна и ефективна за изваждане на малките парченца храна. Това се дължи на 218% по-голяма площ на аспирационната тръба спрямо канала на стандартен гастроскоп и 83% по-голяма площ спрямо канала на терапевтичен гастроскоп. По-твърдите зони са промивани и раздробявани чрез щипка, като след това се засмукват през аспирационната тръба. Постигнато е успешно изпразване на хранопровода, без странични ефекти (снимка отдолу в коментар).

Залепването на аспирационна тръба под самия апарат е авангарден метод за изваждане на заседнали хранителни материи, които иначе не могат да преминат лесно през канала на гастроскопа. Американските лекари препоръчват процедурата да се извършва под обща анестезия и с повишено внимание за нежелани събития от силната аспирация.

Източник: Mahmood S, Tazinkeng N, Holzwanger EA, Igbinedion S, Gabr M, Sawhney MS, Berzin TM, Pleskow DK. Enhanced suction for removal of esophageal food impaction. VideoGIE. 2023 Aug 1;8(8):298-300.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...