Как възниква рак на дебелото черво

Ето как възниква рак на дебелото черво.

На горния ред е представена типичната последователност при повечето хора. Лявата картинка показва нормално черво, в което след определена възраст се образуват полипи. Част от полипите са опасни (най-често аденоми), те нарастват безсиптомно и след години се трансформират в карцином. В развитите държави след 45 или 50-годишна възраст се провеждат масови скринингови програми за ранно откриване на полипите. Отстраняването на опасните полипи предпазва от развитието на рак и спасява животи. Така се и пестят пари на системата, защото значително по-рядко се стига до късен стадий на раковото заболяване, налагащ скъпа химиотерапия.

На долния ред е показан значително по-рядко срещан механизъм за развитие на рак на дебелото черво. Той е характерен за пациентите с възпалителни чревни заболявания – болест на Крон и улцерозен колит. Рискът от рак на дебелото черво при тези заболявания нараства рязко при давност над 8 до 10 години от началото на възпалението и след това стига до около 1% на година. В този случай ракът обикноено не се развива на базата на полип, както е при общата популация от хора, а поради дисплазия. Тя представлява променена тъкан и е предраково състояние. Често може да бъде плоска, което я прави трудна за откриване при колоноскопия. При стандартно изследване лесно може да бъде пропусната. Затова в развитите държави, пациентите с улцерозен колит или болест на Крон с дебелочревно засягане преминават т.нар. хромоендоскопия. При нея се използват специални оцветявания (или NBI технология) за откриване на дисплазията. У нас хромоендоскопия не се провежда рутинно или изобщо.

Не се чудете защо у нас ракът на дебелото черво е често и смъртоносно заболяване. Нямаме протоколи за ранно откриване и превенция, както е в други държави. Здравната ни система е тромава и неефективна. Крайният резултат за пациента често е лош.

Източник: Preventing Neoplastic Progression in Ulcerative Colitis – ACG Congress 2022
Eaden et al.; Gut 48:526; 2001

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...