Детски глист в апендикса

72-годишна жена постъпва в болница поради трудно изхождане и киселини. Прегледът ѝ е напълно нормален. Колоноскопията неочаквано открива червей (детски глист, Ascaris lumbricoides), навлязъл и движещ се в отвора на апендикса (снимка 1). Паразитът е премахнат чрез щипка (снимка 2). Размерът му е около 15 cm (снимка 3).

Детският глист може да се движи из храносмилателната система на човека. Описани са случаи на възпаление на панкреаса (панкреатит) и на жлъчните пътища (холангит) поради проникване на такъв червей в жлъчните пътища. Също така може да попадне в апендикса с последващо възпаление (апендицит) или дори да причини перфорация на стената му.

Детският глист обикновено засяга деца в развиващи се страни. Описаният случай е с китайка от провинциален район. Въпреки относително добрите си хигиенни и диетични навици тя понякога консумира останала неизядена храна. Интересното е, че фекалното изследване за яйца и паразити е било отрицателно. Започнато е лечение с антихелминтен препарат – албендазол. При контролен преглед след един месец оплакванията са значително намалели.

Източник: Ascaris lumbricoides in the appendicular orifice Zeng, Xianhui et al. Gastrointestinal Endoscopy

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...