Ахалазия в краен стадий

Възрастна жена спира да се храни поради трудно преглъщане

87-годишна жена е откарана в спешно отделение поради трудно преглъщане на твърди храни и течности. Оплакванията са започнали преди около 2 години. В последните 2 месеца прогресивно са се влошили със загуба на 7 килограма телесно тегло поради почти пълно спиране на храненето. При прегледа артериалното налягане и пулсът са в нормални граници. Чуват се хрипове при преслушване на белите дробове. Рентгеновата снимка установява разширен медиастинум, но иначе нормални белодробни полета.

Каква е диагнозата?

Направена е и странична (латерална) рентгенова снимка, която потвърждава силно разширен и нагънат хранопровод. Описват се образни данни за задържани хранителни материи и изтъняване подобно на „човка на птица“ в долната част на хранопровода, насочващо за запушване. Гастроскопията открива силно извит хранопровод с множество хранителни остатъци (снимки отдолу в коментар), почти пълна липса на перисталтика и спастично свит долен сфинктер с нарушено отпускане. Стомахът изглежда нормален. Американските лекари поставят диагнозата ахалазия в краен стадий.

Ахалазия е добре известна причина за трудно преглъщане (дисфагия). Заболяването се характеризира с нарушено отпускане на долния сфинктер на хранопровода и липса на перисталтика поради нарушена функция на гладките мускули на хранопровода. Златният стандарт за поставяне на диагноза е манометрия, но гастроскопията е важна за изключване на механична (вторична) причина за запушване. Усложнения на ахалазията са задържане на хранителни материи с възпаление на хранопровода, аспирационна пневмония и повишен риск от плоскоклетъчен карцином на хранопровода. Рентгеновото изследване с контраст често демонстрира типичен образ с изтъняване подобно на „опашка на мишка“ или „човка на птица“. Ако не се проведе лечение, хранопроводът прогресивно се разширява и може да добие класически образ, известен като „сигмовиден хранопровод“ (наподобяващ сигмовидното дебело черво).

Източник: Salem G, Kastens DJ. A Rare Finding of a Common Presentation. Gastroenterology. 2020;159(6):e5-e6.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...