Ектопичен панкреас

26-годишна жена постъпва в болница поради висока стойност на туморния маркер СА19-9 от над 3 години. Тя няма никакви оплаквания, не употребява алкохол и не пуши. Няма минали операции и не използва наркотици. Последно, при рутинен медицински преглед преди 3 месеца е установено много високо ниво на туморния маркер СА19-9 – 30 пъти над горната граница. Проведени са гастоскопия и колоноскопия, които са изцяло нормални. Образните изследвания (ехография, КТ и МРТ на корема) също не откриват туморни формации. Затова жената постъпва в болница за второ мнение.

Тайванските лекари предлагат допълнително изследване на тънкото черво чрез ентероскопия (антеградна, двоен балон). Процедурата е осъществена и неочаквано открива субепителен тумор с размер 1.8 cm с вид на „зърно на гърда“ в тънкото черво (проксимален илеум, снимка отдолу в коментар). Туморът има мека консистенция при натиск с биопсична щипка. Взето е решение за ендоскопско изрязване чрез примка (гореща полипектомия). Раната е затворена с клипси и процедурата няма усложнения.

Вижте снимката на формацията отдолу в коментар и помислете каква може да е диагнозата?

Хистологичното изследване на отстранената формация от тънкото черво показва канали, ацини и Лангерхансови острови, които са характерни за панкреасна тъкан. Туморната формация е ектопичен панкреас в тънкото черво. Не се откриват злокачествени клетки, нито бактерии. Един месец след отстраняването туморният маркер СА 19-9 спада почти до нормални нива.

Ектопичният (хетеротопният) панкреас е наличие на панкреасна тъкан на необичайно място, обикновено в друг орган. Обикновено се открива под формата на субепителен тумор в стомашно-чревния тракт. Най-честата локализация на ектопичен панкреас е в стомаха. Състоянието може да е напълно безсимптомно или да причини коремна болка, кървене, интусусцепция (телескопиране) или панкреатит. Ектопичният панкреас е изключително рядка находка в тънкото черво. Повечето описани случаи са открити по време на операция или при аутопсия. Диагнозата може да се постави чрез капсулна ендоскопия или дълбока ентероскопия. Лечението е ендоскопско или по-често хирургично.

Дебело подчертавам, че туморни маркери НЕ трябва да се изследват, ако няма доказан рак. Те НЕ служат за ранна диагноза и резултатите може само да изплашат пациентите. Имал съм много такива случаи. Бягайте от лекари, които без причина ви пускат изследване на туморни маркери.

Източник: Chou JW, Chang KP, Wu YH. A Rare Cause of Elevated Serum CA19-9. Gastroenterology. 2021;160(1):31-32.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...