Волвулус на сигмовидното дебело черво

83-годишна жена, живееща в старчески дом, е откарана по спешност в болница поради коремна болка и повръщане. Оплакванията са започнали един час след закуска. Тя има хронична констипация, захарен диабет, предсърдно мъждене и е преживяла инфаркт в миналото. Прегледът установява два надигнати участъка с успореден ход в областта на корема (снимки А и В). Рентгеновата снимка показва белега на „кафеното зърно“ (coffee bean sign, снимка С).

Каква е диагнозата?

Типичният белег на „кафено зърно“ е характерен за волвулус (патологично завъртане) на сигмовидното дебело черво (волвулус на сигмата). През ануса е поставен катетър и е започната аспирация на въздух, което веднага намалява раздуването на корема и симптомите (снимка D). Пациентката остава под активно наблюдение и не развива нови оплаквания.

Волвулус на сигмовидното дебело черво е рядка причина за чревна обструкция. Може да се развие при възрастни институционализирани хора с хронична констипация. Лечението зависи от тежестта и наличието на усложнения – перфорация или перитонит. Ендоскопска деторзия (разсукване) може да бъде опитана при стабилни пациенти. Декомпресия чрез катетър може да е временна мярка при внимателно подбрани пациенти, които няма да понесат хирургична операция.

Източник: Tetsuhiro Yoshino, Haruhiko Hiruma. Sigmoid Volvulus. AIM Clinical Cases.2023;2:e231059

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...