Антирефлуксна мукозектомия

Задава ли се ново лечение за киселините и паренето?

Японски лекари докладваха впечатляващи дългосрочни резултати от нова процедура при пациенти с рефлуксна болест, рефрактерна на медикаментозно лечение с инхибитор на протонната помпа. Над 60 пациенти са проследени за повече от 5 години след интервенцията и 68% имат траен ефект, а цели 45% спират приема на лекарства срещу рефлукс. Учудващо висока ефективност (над 80%) се отчита и при пациенти с рефлуксна свръхчувствителност.

Ендоскопската процедура се нарича антирефлуксна мукозектомия (АРМ). По време на гастроскопия се визуализира участъкът между хранопровода и стомаха. Зоната се нарича кардия и се наблюдава при апарат в ретрофлексия, както е показано на снимките. Процедурата включва добре познати стъпки – субмукозно инжектиране на физиологичен разтвор и резекция с примка (т.нар. Cap-EMR). Цели се обработване на приблизително 2/3 от повърхността около кардията. Запазва се площ с размер между един и два диаметъра на гастроскопа с цел зарастване. Контролна гастроскопия показва пълно заздравяване на лигавицата и по-плътно затваряне на кардията около апарата, което намалява рефлукса.

Процедурата не е трудна за изпълнение, но все още е експериментална, макар в Япония вече да се покрива от здравните застраховки. У нас едва ли скоро ще бъде извършвана по ред причини. Всички участници в описаното проучване са преминали първоначално манометрия и pH изследване на хранопровода, които у нас не се провеждат рутинно или изобщо. НЗОК не се интересува от този тип оплаквания и не реимбурсира процедури, които в други страни са рутинни.

Източник: Sumi K, Inoue H, Ando R, et al. Long-term efficacy of anti-reflux mucosectomy in patients with refractory gastroesophageal reflux disease [published online ahead of print, 2023 Jun 18]. Dig Endosc. 2023;10.1111/den.14617.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...