Болест на Шагас

63-годишна жена постъпва в болница поради трудно преглъщане на твърди храни от 9 месеца. Напоследък оплакванията са се влошили до невъзможност за прием дори на течности. Понякога усеща болка в гърдите и връщане на храна към устната кухина. Загубила е 35 килограма от началото на симптомите.

Жената е прекарала по-голяма част от живота си в отдалечен район на североизточна Бразилия, с лоши социално-икономически условия, труден достъп до чиста вода, храна и здравни заведения.

Проведено е рентгеново изследване с контраст, което показва огромен хранопровод под формата на буквата „L“, който изглежда лежи с долната си част върху диафрагмата. Забелязват се множество полутечни хранителни остатъци във вътрешността му.

Каква е диагнозата?

Снимката показва мегахранопровод, който е краен стадий на болестта на Шагас, характерна за Южна Америка. Серологичните изследвания потвърждават диагнозата.

Болестта на Шагас е паразитно заболяване, причинено от протозоите Trypanosoma cruzi. Предава се чрез ухапване от дървеници. Заразяването обикновено се случва в детска възраст. Симптомите прогресират за период от 10 до 30 години. Най-често се засягат хранопровода, дебелото черво и сърцето. Механизмът на увреждане е свързан с прогресивна загуба на нервен плексус (plexus myentericus), водещ до нарушена моторика на хранопровода и постепенното му разширяване. В по-ранни стадии лечението може да е оперативно чрез миотомия по Хелър. В случая мегахранопроводът налага оперативното му отстраняване.

Болестта на Шагас е тропическо паразитно заболяване, което може да се открие при имигранти от ендемични областти.

Източник: An Unbelievable Esophagus Miranda, Luiz Eduardo Correia et al. Gastroenterology, Volume 159, Issue 4, e11 – e12 

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...