Клиничен случай – синдром на Хилайдити

55-годишен мъж постъпва в болница поради тежка констипация до нужда от мануална евакуация на изхожданията, дифузна коремна болка и подуване. Загубил е около 7 килограма в последните 4 месеца.Компютърната томография установява, че част от дебелото черво (флексура хепатика) е силно раздута и разположена пред свода на черния дроб (виж снимка отдолу в коментар). Стомахът също е силно раздут. Образно изследване с контраст, погълнат през устата, потвърждава обструкция. Контрастът се задържа в стомаха повече от 6 часа (виж снимка отдолу).

Каква е диагнозата?

Образните данни са типични за тежко протичащ синдром на Хилайдити (Chilaiditi). При него част от дебелото черво е разположена между черния дроб и диафрагмата. Най-често е засегната напречната част на дебелото черво (трансверзум). Пациентите може да нямат никакви оплаквания и образната находка да се открие случайно или да протича със симптоми на чревна обструкция. Повечето случаи отговарят на консервативно лечение, но при тежко протичане може да се наложи хирургична интервенция. Синдромът е описан за първи път от радиолога Деметриус Хилайдити през 1910 г.

Пациентът не се повлиява от консервативно лечение и се налага хирургична операция с отстраняване на наличните сраствания и мобилизация на дебелото черво (флексура хепатика). Мъжът се възстановява безпроблемно и отчита сериозно подобрение в оплакванията си.

Източник: Ajayi T, Moon G, Mony S, Chilaiditi’s syndrome – An unusual cause of gastric outlet obstruction and constipation., Gastro Hep Advances (2023)

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...