Дефицит на витамин С и кървене от горната част на храносмилателната система

Учудващо висока честота на дефицит на витамин С е установена в австралийско проучване при пациенти с кървене от горната част на храносмилателната система. Най-честите причини за такова кървене са язвена болест и разширени вени (варици) на хранопровода при чернодробна цироза. В проучването, включващо 227 пациенти, около 33% имат дефицит на витамин С, а 14% са с тежък дефицит. Установено е, че дефицитът на витамин С е свързан с по-висока честота на усложнения и повишен риск от повторно кървене.

Витамин С е водоразтворим витамин, който има важно значение за метаболизма на съединителната тъкан и най-вече за колагена. Хората не могат да синтезират витамин С и трябва да си го набавят с храната. Дефицитът на витамин С води до скорбут, характеризиращ се с кожни кръвоизливи и трудно зарастване на рани. Смята се, че дефицитът на витамин С е рядък в развитите държави, освен при алкохолици, крайно бедни и пациенти с нарушено усвояване на хранителните вещества. Учудващо, три големи епидемиологични проучвания от Англия и Шотландия през последните 30 години докладват честота на дефицита между 1.4% до 20%.

Още преди 70 години е доказано, че пациентите с язвена болест имат по-често дефицит на витамин С. Австралийското проучване докладва шокираща честота на дефицит на витамин С – 45.5% при пациенти с кървене от варици на хранопровода и 40.3% при пациенти с хронична чернодробна болес.

Посочените нива са меко казано неочаквани, защото витамин С се среща в голямо разнообразие от плодове и зеленчуци. Подчертавам, че проучването не гарантира, че суплементацията с витамин С ще намали риска от кървене. За да се направи такъв извод са нужни други, валидиращи проучвания. По-важното в случая според мен е да се направи внимателна оценка на хранителния статус на пациента, особено при наличие на цироза, която се характеризира с повишен катаболизъм и загуба на мускулна тъкан. Храненето при хронични заболявания често се пренебрегва от лекарите, но може да е важно за избягването на усложнения.

Източник: Hui, S, Lim, A, Koh, E, Abasszade, J, Morgan, A, Tan, PY, et al. Prevalence and prognostic significance of vitamin C deficiency in patients with acute upper gastrointestinal bleeding: A prospective cohort study. Aliment Pharmacol Ther. 2022; 00: 1– 10.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...