Клиничен случай – лезия на Камерън (Cameron)

Днес попаднах на интересна и сравнително рядка находка, която заслужава отбелязване. Пациентът е на около 70 години с желязодефицитна анемия и доскоро е приемал аспирин за „раширени вени на краката“. При всеки на неговата възраст с анемия трябва първо да се мисли за скрито (окултно) кървене от храносмилателната система. Необходимо е да се проведе колоноскопия и гастроскопия. При гастроскопията се установи голяма хиатална херния с размер около 5 см. Това означава, че немалка част от стомаха е преминал над диафрагмата и се намира в гръдната кухина. В областта на хиаталната херния се забеляза линейна ерозия с лек оток и зачервяване на околната лигавица.

Ерозиите, разположени в големи хиатални хернии, са известни в научната литература като лезии на Камерън (Cameron lesions). Те могат да причинят хронично скрито кървене и да доведат до желязодефицитна анемия. Най-вероятната провокираща причина в случая е употребата на аспирин. Интересното беше, че не се забелязаха ерозии в останалата част на стомаха. Големите хиатални хернии трябва да бъдат внимателно оглеждани, за да не се изпусне лезия на Камерън, която ще обясни наличната анемия.

Не употребявайте аспирин (и други подобни нестероидни противовъзпалителни средства) за дълго време без лекарско предписание. Може да си причините кървене. 

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...