Вибрираща капсула срещу запек

Помните ли вибриращата капсула срещу констипация (запек)? Тя може би скоро ще стане достъпна, защото излязоха резултатите от проучване с нея спрямо плацебо капусла.

312 пациенти с хронична констипация са разделени в две групи и получават съответно вибриращата капсула или плацебо капсула. „Дозата“ е веднъж дневно преди сън, пет пъти седмично в продължение на 8 седмици. Оценява се процентът пациенти, които имат съответно едно или две допълнителни пълни спонтанни изхождания седмично. Анализът показва, че 39.3% от приемащите вибрираща капсула имат едно допълнително изхождане седмично спрямо 22.1% в плацебо групата. За съжаление, едва 22.7% от приемащите вибрираща капсула имат две допълнителни изхождания спрямо 11.4% в плацебо групата. Резултатите са статистически значими и вибриращата капсула е по-добра от плацебо, но ефектът е скромен и за мен незадоволителен. Под една четвърт от пациентите имат две или повече допълнителни спонтанни изхождания седмично.

Вибриращата капсула е нефармакологично средство и действа механично чрез стимулиране на перисталтиката. Наблюдаваните странични ефекти са сходни между двете групи и като цяло леки. Нито един пациент не се е оттеглил предварително от проучването. Аз обаче искам да видя сравнение на капсулата спрямо някой от наличните на пазара лаксативи – както като ефективност, така и като цена. Не мисля, че данните ще са в полза на капсулата. Но нека данните покажат и времето покажат.

Хроничната констипация е много често срещан проблем и трябва да се лекува според научно базираните препоръки. Видял съм предостатъчно пациенти, развили чревна атония с още по-тежък запек, поради прием на билки и хранителни добавки. Не си го причинявайте.

Източник: Randomized Placebo-Controlled Phase 3 Trial of Vibrating Capsule for Chronic Constipation Rao, Satish S.C. et al. Gastroenterology

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...