Клиничен случай – стомашен сифилис

23-годишен мъж постъпва в болница поради загуба на килограми и диария с редуване на черни изхождания и примеси на ясна кръв. Той има СПИН, не приема редовно лекарствата си и наскоро е диагностицирана гонорея/хламидия.

Прегледът установява висок пулс 115 удара/минута и дискретен петнист обрив по дланите и ходилата. Лабораторните изследвания потвърждават тежка анемия с хемоглобин 62 g/L. Кръвните и фекалните тестове са отрицателни за инфекциозни причинители, характерни за имуносупресирани пациенти (като при СПИН). Гастроскопията открива „напукана“ лигавица в стомаха с кървящи ерозии.

Каква е диагнозата?

Учудващо, имунохистохимичното изследване на стомашните биопсии е положително не само за бактерията Helicobacter pylori, но и за сифилис (причинен от бактерията Treponema pallidum). Бързия плазмен реагинов (RPR) тест за сифилис е отрицателен, но антителата за Treponema pallidum са положителни, което говори за предходно заразяване.

Мъжът е лекуван с инжекции пеницилин и таблетки доксициклин, едновременно за сифилис и Helicobacter pylori, като част от четворна терапия.

Стомашният сифилис е рядка причина за кървене, като са описани малък брой клинични случаи. Ендоскопската находка най-често включва дифузно зачервяване на стомашната лигавица с множество ерозии.

Източник: Gaddipati N, Scheinberg AR, Chahar S, Montgomery E, Garcia-Buitrago MT, Sussman DA. Gastric Syphilis: An Unusual Etiology of Melena in a Patient With AIDS. ACG Case Rep J. 2023 Jul 8;10(7):e01086.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...