Дислокация на аритеноидния хрущял

При 84-годишен мъж с тумор на жлъчните пътища, причиняващ запушване и жълтеница, се провежда ендоскопска процедура (ERCP) за поставяне на стент. Манипулацията отнема 31 минути и е без видими усложнения. Но веднага след процедурата пациентът започва да се оплаква от леко дрезгав глас и болка в гърлото. Симптомите са преценени като преходни и дължащи се на самата манипулация, затова пациентът е изписан от болницата. Но оплакванията прогресивно се влошават и се появява трудно преглъщане. След десет дни мъжът отново е хоспитализиран. На снимките са показани находки от ларингоскопия (А) и компютърна томография (В).

Каква е причината за оплакванията? Каква е диагнозата?

Ларингоскопията установява дислокация на левия аритеноиден хрущял (снимка А, стрелка) и нарушено движение (дискинезия) на лявата гласна гънка. Компютърната томография потвърждава дислокация на аритеноидния хрущял (снимка В, стрелка). Проведено е лечение чрез балонна редукция.

Дислокацията на аритеноидния хрущял е рядко усложнение след трахеална интубация с честота под 0.1%. Докладвани са само два случая на дислокация на аритеноидния хрущял след стандартна гастроскопия. Това е първият описан случай на дислокация на аритеноидния хрущял след ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP). Японските лекари преценяват, че механична травма в резултат на ендоскопската манипулация е причина за дислокацията.

Лекарите трябва да знаят, че оплаквания от болка в гърлото и дрезгав глас след ендоскопска процедура, може да се дължат на дислокация на аритеноидния хрущял.

Източник: Hoarseness After Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography Nakahara, Kazunari et al. Gastroenterology, Volume 160, Issue 1, e15 – e16

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...