Калий-компетитивни киселинни блокери (P-CABs)

На хоризонта се задава нов клас медикаменти за лечение на киселини и рефлуксна болест – калий-компетитивни киселинни блокери (P-CABs, Potassium-Competitive Acid Blockers). Основният представител на групата е Вонопразан.

Има голяма вероятност P-CABs да изместят доминиращите в последните 30 години инхибитори на протонната помпа (ИПП – омепразол, пантопразол, лансопразол и др.). Инхибиторите на протонната помпа изискват киселинна среда, т.е. ниско pH, за осъществяване на ефекта си. P-CABs действат при всякакво pH и се свързват, както с активните, така и с неактивните протонни помпи, отговорни за киселинността в стомаха.

Вонопразан е одобрен от няколко години в Япония за лечение на рефлуксна болест, а от няколко месеца и в САЩ в комбинация с антибиотици за лечение на бактерията H. pylori. Ефективността на вонопразан ще бъде най-силно усетена при по-тежките форми на рефлукс езофагит. Да се надяваме, че скоро лекарството ще получи одобрение и от Европейската агенция по лекарствата, за да може да бъде използвано и у нас.

Източник: Laine L, et al. Pharmacodynamics and Pharmacokinetics of the Potassium-Competitive Acid Blocker Vonoprazan and the Proton Pump Inhibitor Lansoprazole in US Subjects. Am J Gastroenterol;2022:117:1158-1161

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...