Клиничен случай – асцит поради руптура на пикочен мехур

52-годишна жена постъпва в болница със силна коремна болка. Преди 7 години е имала операция за отстраняване на матката и последваща лъчетерапия поради рак на шийката на матката.

Компютърната томография установява голямо количество течност в коремната кухина (асцит), задебелени стени на тънкото черво и на пикочния мехур (снимка отдолу в коментар). Извадено е малко количество от течността в коремната кухина, която има бял цвят като „мляко“ и по характеристики отговаря на ексудат. Кръвните изследвания показват силно повишен възпалителен маркер CRP 260, повишен туморен маркер CA-125 287 и повишен разтворим IL-2 рецептор 1211. Бъбречната и чернодробната функция е съхранена. Изследваните автоантителата са отрицателни.

Компютърна томография на цяло тяло не открива тумори, нито уголемени лимфни възли. Микробиологичните посявки от кръв и асцитна течност остават без растеж на бактерии. Директната микроскопия за туберкулозни бактерии е отрицателна. Гастроскопията е нормална. Колоноскопията е непълна – достига се до сигмовидното черво и не може да се продължи напред, вероятно поради сраствания след лъчетерапията.

Започнато е лечение с противовъзпалителни медикаменти, антибиотици и диуретици. Течността в коремната кухина намалява, но след няколко седмици течността се натрупва отново и оплакванията се повтарят периодично.

Каква е възможната причина за течността в корема с цвят на мляко?

Пациентът съобщава, че коремната болка е по-силна предимно сутрин при ставане от сън, а урината изглежда мътна. Лекарите подозират, че след лъчетерапията може да има разкъсване (руптура) на пикочния мехур. Въпреки че образните изследвания (цистография и лимфангиография) не откриват изтичане на урина поради руптура, лекарите поставят уринарен катетър с почти незабавно подобрение на оплакванията. Катетърът остава за 6 месеца с надеждата, че малката перфорация ще се затвори сама. След свалянето на катетъра пациентът вече няма оплаквания.

Лъчетерапията в областта на таза може да даде късни усложнения. Случаят илюстрира, че разкъсване (руптура) на пикочния мехур може да е рядка причина за асцит при пациенти с предходна лъчетерапия.

Източник: Iwasaki H, Shimura T, Kataoka H. Milky Ascites With Severe Peritonitis. Gastroenterology. 2021;161(3):e4-e5.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...