Клиничен случай – уртикария при подкожно приложение на ведолизумаб

При 34-годишен мъж с улцерозен колит е постигната трайна ремисия на възпалителното чревно заболяване чрез венозни вливания на ведолизумаб. Пациентът желае сам да прилага лекарството подкожно. Този начин на приложение на ведолизумаб е одобрен в Европа през 2019 г. След подписване на информирано съгласие лекарите правят първите две инжекции подкожно в областта на рамото. Третата инжекция е направена от самия пациент в крака, при което се развива кожна реакция, описана като „много болезнена“. Мястото се подува, става червено и топло. Лекарите го съветват да приеме антихистаминов препарат.

Две седмици по-късно пациентът прилага четвъртата доза подкожно в лявата ръка, което веднага води до „много червен и сърбящ обрив, който бързо се разпространява на голяма площ (виж снимката).

Каква е диагнозата?

Образът на обрива е типичен за алергичната реакция уртикария. Лекарите съветват пациента да спре подкожното приложение и да се върне след 2 седмици в болницата за продължаване с венозни вливания. Но 25 минути след началото на следващото венозно вливане се развива обрив по лицето, гърдите и краката. Инфузията е незабавно спряна. Пациентът няма задух, нито подуване на езика, но заявява, че кожата на лицето е опъната и сърбяща. Лекарите забелязват и подуване около клепачите. Приложен е антихистаминов препарат, след което пациентът е наблюдаван в продължение на 3 часа и след това пуснат вкъщи без да се налага венозен кортикостероид или адреналин.

След обсъждане с алерголог е решено да се спре лечението с ведолизумаб поради риск от остро протичаща (анафилактична) реакция в бъдеще. Започнато е лечение с месалазин, но след няколко месеца пациентът има сериозно влошаване на улцерозния колит, което налага преминаване към биологична терапия с устекинумаб.

Ведолизумаб е моноклонално антитяло срещу срещу α4β7 интегрин и е доказана терапия при умерено тежка до тежка форма на улцерозен колит и болест на Крон, особено при пациенти, които има неуспех при лечение с anti-TNF медикаменти.

Уникалният аспект на описания случай е неочакваната алергична реакция (уртикария) към медикамент, прилаган подкожно, който преди това е бил добре толериран венозно. Механизмът за възникване на реакцията при новия начин на приложение не е известен. Макар голяма част от пациентите да преминават успешно към подкожно приложение на ведолизумаб, понякога са възможни неочаквани странични ефекти.

Източник: Chauhan D, Prabhu A, Cripps S, et alGeneralised urticaria and angioedema complicating switch back from subcutaneous to intravenous vedolizumab therapyFrontline Gastroenterology 2023;14:432-434.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...