Клиничен случай – хетерофиаза

9-годишно момче от Индия е прието в местна болница поради диария, епизодична коремна болка и липса на апетит от 6 месеца. Телесното тегло е намаляло с 12 кг. Диарията е водниста, в голям обем и не съдържа кръв или слуз. Досега са прилагани множество курсове с антибиотик и албендазол (антихелминтен медикамент), но без ефект. Телесната температура е нормална. Момчето няма алергии и не е вегетарианец.

Прегледът установява силно дехидратирано и слабо момче с индекс на телесната маса (BMI) 13.4. В миналото са провеждани множество изследвания, които са били в референтни граници, включително anti-tTG, фекално изследване за инфекциозни причинители и паразити, имуноглобулини, ретровирусни серологични тестове. Възпалителните маркери CRP и СУЕ са в норма. Установяват се много ниски стойности на калий 1.7 (норма 3.5 – 5.5), общ белтък 33 (норма 60 – 80) и албумин 15 (норма 35 – 55). Хемоглобинът и левкоцитите са в референтни граници, но тромбоцитите са повишени 433. Компютърната томография на корема е нормална.

След корекция на електролитните нарушения и лечение с вливания е проведена гастроскопия. Показани са снимки от дванадесетопръстника и са взети биопсии.

Каква е диагнозата?

Гастроскопията установява множество подвижни червеи в дванадесетопръстника (дължина 1-2 mm). Те се виждат по-ясно при оптичния режим NBI (снимка С). Няколко от тях са извадени с щипка. Биопсиите от тънкото черво показват атрофия на вилите, но няма повишен брой интраепителни лимфоцити, нито хиперплазия на крипитите (промени, характерни за глутенова ентеропатия). Снимка D показва микроскопско изследване на изваден червей (стрелка). Морфологията е характерна за метил (трематод).

Детето е заразено с редкия вид трематод Heterophyes heterophyes (чревен метил). Заболяването е известно като хетерофиаза (нито веднъж не е спомената в българския Google?). Инфекцията се предава чрез ядене на сурова или недостатъчно термично обработена риба, заразена с метацеркарии (кистична форма на паразита). Заболяването обикновено протича с леки симптоми, но заразените с голям брой червеи може да имат хронична диария, малабсорбция и коремна болка. Диагнозата се поставя чрез откриване на яйца на паразитите в отделените изождания или чрез директна визуализация по време на гастроскопия. Лекарите са изследвали само една фекална проба, която е била отрицателна. Фалшиво отрицателни резултати са напълно възможни, което трябва да се има предвид. В ендемични райони са изключително важни хигиенните мерки и избягване на консумацията на сурова риба.

Започнато е лечение с празиквантел, което води до бързо подобрение и изчезване на всички оплаквания. Контролна гастроскопия след една година е напълно нормална.

Източник: An Endoscopic Surprise in a Child With Chronic Diarrhea Prasad, Durga et al. Gastroenterology, Volume 160, Issue 4, 1037 – 1038

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...