Клиничен случай – болест на Бехчет в червата

47-годишна жена постъпва в болница поради коремна болка от един месец, повишена телесна температура от 10 дни и черни изхождания. Тя съобщава, че от детството често ѝ се появяват малки язви в устната кухина и по гениталиите. Няма фамилна обремененост за ракови и автоимунни заболявания.

Прегледът установява болезненост в долната дясна област на корема. Изследванията показват повишени маркери на възпаление CRP 225 и фекален калпротектин 360. Установяват се ниски стойности на хемоглобина 111 и на албумина 31. Изследването за туберкулоза (IGRA) е отрицателно.

Компютърната томография на корема открива задебелена стена на десните отдели на дебелото черво (цекум и асценденс). Гастроскопията и компютърната томография на гръден кош са нормални. Колоноскопията показва язви с различни размери из цялото дебело черво, показани на снимката. Клапата към тънкото черво зее отворена, като в тънкото черво също се виждат язви. Взети са биопсии.

Каква е диагнозата?

Този случай би трябвало да ви е по-лесен, защото вече съм публикувал нещо подобно, а и е вмъкната ключова дума, насочваща към диагнозата.

Първоначално чрез биопсиите е изключена болестта на Крон и чревен лимфом. Хистологичният резултат показва разязвена лигавица с възпалена в дълбочина гранулационна тъкан, съдържаща тромбозирали венули, което е типично за болестта на Бехчет. Установени са и следните положителни антитела – ANA, Anti-SSA/Ro52 и Anti-SSA/Ro60.

Болестта на Бехчет е системно възпалително заболяване, което се характеризира с отлагане на имунни комплекси в различни по размер вени и артерии. Много типична е епизодичната поява на орални и генитални язви. Болестта на Бехчет може да засегне храносмилателната, нервната и опорно-двигателната система. Засягането на храносмилателната система може да бъде от устата до ануса, като е най-рядко е в дебелото черво. Симптомите включват отделяне на кръв през ануса (хематохезия), коремна болка и загуба на килограми.

Не съществуват общоприети критерии за поставяне на диагнозата чревна болест на Бехчет. Лечението се провежда с медикаменти, които се използват и при възпалителните чревни заболявания – кортикостероиди, имуномодулатори и биологични лекарства.

Жената от случая е лекувана с преднизолон 0.5 mg/kg/ден с намаляване на дозата за 3 месеца до 5 mg/ден. Препоръчано е и включването на конвенционални имуносупресори (напр. азатиоприн). Коремната болка, оралните и гениталните язви постепенно се подобряват в рамките на 2 месеца. Контролната колоноскопия потвърждава излекуване на язвите в червото. Възпалителните маркери фекален калпротектин и CRP се нормализират. Пациентът подлежи на периодично ендоскопско проследяване.

Източник: Liu W, Zhou MD, Tong QY. An Unusual Faint Halo Round Colonic Ulcers [published online ahead of print, 2023 Apr 24]. Gastroenterology. 2023;S0016-5085(23)00626-1.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...