„Лилава мъгла“ и интестинална метаплазия в стомаха

Лилава мъгла (Purple haze) е песен на Джими Хендрикс. Но се оказва, че така е кръстен и белег за откриване на предраково състояние в стомаха.

Атрофията на стомаха (атрофичен гастрит), интестиналната метаплазия и дисплазията са предракови състояния. Те предшестват формирането на карцином на стомаха. Прогресията от едно състояние към друго е известна като „каскада на Кореа“. За установяване на предракови състояния е нужна биопсия от точното място. Интестиналната метаплазия може да има „петнисто“ разпространение в стомаха, т.е. отделни участъци да са засегнати, а други съседни на тях – не. Взимането на биопия от нормални участъци ще пропусне диагнозата. Проблемът е, че участъците с предракова метаплазия не винаги са лесни за разпознаване. Вижте в коментарите снимка на един и същ участък, наблюдаван с нормална бяла светлина (отгоре) и с виртуалното оцветяване LCI (отдолу). При бялата светлина не е лесно да се разбере къде точно са променените зони, за да се вземе биопсия от тях. При LCI режима засегнатите участъци са ясно видими, като „лилава мъгла“. LCI режимът е наличен в новите модели ендоскопи на конкретен производител. При провеждане на гастроскопия е уместно включването и на LCI оцветяване, ако апаратурата е налична. Това може да подобри точността на биопсиите.

Източник: Purple haze: a useful sign for detecting gastric intestinal metaplasia Yamamoto, Shunsuke et al. Gastrointestinal Endoscopy, Volume 0, Issue 0

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...