Клиничен случай – чревна пневматоза (pneumatosis intestinali)

Ето още едно рядко състояние, което може да обърка много лекари.

36-годишен пациент със захарен диабет тип 2 и високи триглицериди е насочен за колоноскопия поради загуба на килограми. В дебелото черво се установяват множествени субмукозни полипоидни формации. Няколко от тях са отстранени с примка и хистологичният резултат е показан долу на снимката.

Научната публикация е зададена като въпрос. Каква е диагнозата и какво трябва да се направи?

Хистологичният резултат показва множество празни субмукозни кисти, покрити с гигантски клетки с множество ядра – образ, характерен за рядкото състояние pneumatosis cystoides intestinalis (чревна пневматоза). Тези формации може да се образуват във всяка част на храносмилателната система. Клиничната картина варира, като някои хора нямат никакви оплаквания. При други може да се появи диария, загуба на килограми и подуване на корема. Не е ясно как се формират изпълнените с въздух кисти. В повечето случаи няма ясна причина за възникването им, но понякога може да са усложнение на хирургични процедури или страничен ефект от лекарства. Описани са при пациенти със захарен диабет, емфизем и автоимунни заболявания, като системна склероза.

При разглеждания в статията пациент оплакванията изчезват след спиране на лекарството semaglutide, което той приема за диабета.

Източник: Hanson J, Kreitman K, Baidoo L. Incidental Finding During Colonoscopy. Gastroenterology. 2022 Jun 18:S0016-5085(22)00660-6.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...