Клиничен случай – епидермоидна метаплазия на хранопровода

Австралийски лекари представят необичайна находка в хранопровода при 55-годишен мъж без оплаквания. При гастроскопия случайно е установена белезникава зона в долната (дистална) част на хранопровода. Размерът е около 3,5 см, границите са добре отграничени спрямо околната тъкан, структурата е правилна, прилича на „паваж“ и е белезникаво искряща.

Публикацията е представена като въпрос. Каква е диагнозата? Има ли рискове от тази формация и какво трябва да се прави с нея?

Биопсиите от зоната показват хиперкератоза (повишено вроговяване) и изразен грануларен слой – снимка в коментарите. Диагнозата е епидермоидна метаплазия – рядко състояние, който най-често се открива случайно като добре дефинирана бяла плака в дисталния хранопровод. Образът не трябва да се бърка с гликогенова акантоза, лихен планус и плаки от рефлуксна болест. Причината за поява на епидермоидна метаплазия е неизвестна. Съществуват данни, че може да има връзка с тютюнопушене и алкохолна злоупотреба. В редки случаи може да се трансформира в плоскоклетъчен карцином, затова трябва да бъде отстранена ендоскопски чрез мукозна резекция при по-малки зони или аблация при по-големи.

Източник: Aguila EJT, Beany A, Singh R. Unusual White Esophageal Patches With Cobblestone Appearance. Gastroenterology. 2022 Jun 3:S0016-5085(22)00603-5

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...