Клиничен случай – синдром на Поланд

При рутинен преглед на 86-годишен мъж се забелязва, че той няма голям гръден мускул (m. pectoralis major) от дясната страна. Пръстите на дясната ръка са по-къси от тези на лявата. Мъжът съобщава, че тези необичайни анатомични особености са така още от раждането. Силата и обемът от движения не са засегнати.

Каква е диагнозата?

Случаят представя рядкото вродено състояние, известно като синдром на Поланд. Характеризира се с едностранна липса или недоразвитие на мускулите на гръдната стена и аномалии по крайниците – къси пръсти (брахидактилия) или слети пръсти (синдактилия) от засегната страна. Пациентите може да имат и малформации на гръдния кош, дългите кости, гърдите или бъбреците. Окосмяването под мишниците може да липсва. Описани са случаи с големи диафрагмални (хиатални) хернии.

Причината за възникване на синдрома на Поланд не е известна, но се смята, че може да е свързана с нарушено кръвоснабдяване на ембрионални тъкани, които дават развитието на гръдната стена и ръката. При някои пациенти се препоръчва физиотерапия за подобрение на движенията или пластична операция за реконструкция на гърдата. При мъжа от случая не се налага лечение.

Източник: Kennedy KR, Wang AL. Poland Syndrome. N Engl J Med. 2018;378(1):72.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...