Клиничен случай – чужди тела в дебелото черво

69-годишен китаец постъпва в болница поради епизодична тъпа коремна болка от 40 години, която е започнала след поглъщане на четка за зъби и две клечки за хранене.

Прегледът е напълно нормален. Компютърната томография открива два обекта с висока плътност с дължина 11 cm и един обект с ниска плътност (също с дължина 11 cm) в лявата част на дебелото черво със задебеляване на стената му в описаната зона (снимка 1). Няма данни за перфорация.

Колоноскопията установява три тъмни продълговати обекта, които са извадени с примка (снимки 2 и 3). След изваждането се забелязва единствено леко зачервяване на лигавицата в местата на контакт (снимка 4). Оплакванията на пациента изчезват и той е изписан още същия ден. При контролен преглед след месец той съобщава, че не е имал никакви симптоми и се чувства добре.

Обикновено чужди тела с размер над 5 cm не могат да преминат през дванадесетопръстника, което налага спешна гастроскопия за отстраняването им. В описания случай много по-дълги клечки и четка за зъби са достигнали дебелото черво и са останали там над 40 години без значима увреда и без перфорация.

Източник: Endoscopic removal of three long foreign bodies retained for 40 years Li, Jiangtao et al. Gastrointestinal Endoscopy

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...