Клиничен случай – фамилни идиопатични варици на дебелото черво

54-годишна жена постъпва в болница поради положителен фекален тест за скрито кървене. Колоноскопията установява тумор в лявата част на дебелото черво (сигма). Биопсиите доказват аденокарцином. Като странична находка в цялото дебело черво се откриват нагънати и уголемени съдове, показани на снимките. Няма белези за кървене от тях. Преди хирургичната операция е проведена чернодробна биопсия, където се установява само омазняване (стеатоза). Налягането в порталната венозна система е нормално (HVPG 4 mmHg).

Изненадващо се разбира, че 38-годишната дъщеря на пациентката е имала ректално кървене преди година и нейната колоноскопия също открива подобни разширени съдове в дебелото черво.

Каква е диагнозата?

Съдовете в дебелото черво са разширени вени (варици). Най-често те се дължат на повишено налягане в порталната венозна система (например при чернодробна цироза). Но пациентите от случая нямат хронично чернодробно заболяване. Американските лекари поставят диагнозата фамилни идиопатични варици на дебелото черво – рядко заболяване с под 100 описани случая в научната литература. Разширените вени може да са напълно безсимптомни и да се открият случайно или да причинят кървене с анемия. Лечението им обикновено е консервативно. При кръвоизливи от тях може да се приложат ендоскопски, хирургични и интервенционални методи за хемостаза. Ендоскопските методи включват поставяне на клипсове, лигиране (с ластици) и склеротерапия, които обикновено са показани само в ректума и се избягват в другите сегменти поради риск от перфорация.

Като страничен извод е важно да се отбележи, че всеки пациент над 50 години трябва да има СКРИНИНГОВО изследване за рак на дебелото черво. Това може да спаси животи. Ако чакате да се развият оплаквания, може вече да е късно. При наличие на фамилна обремененост (дъщерята в този случай) скрининговото изследване трябва да бъде на 40-годишна възраст. У нас няма масов скрининг, затова сами трябва да поемете инициативата. Направете го заради вашите близки и тяхното спокойствие.

Източник: Gallagher J, Quach B, Sempokuya T, Sivaraman A. A Unique Presentation of Familial Idiopathic Colonic Varices. ACG Case Rep J. 2023;10(11):e01185

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...