Клиничен случай – порфирия кутанеа тарда

51-годишен мъж отива в спешно отделение поради поява на мехури по кожата, които е забелязал за първи път преди 2 месеца. Досега не е имал сериозни заболявания и операции. Пациентът е бездомен и прекарва значително време на открито. Прегледът установява множество кожни изменения по двете ръце под формата на мехури и белези. Най-големият мехур е с размер около 1 cm и е показан на снимката. Няма кожни изменения по гърдите, гърба или краката. Допълнителни изследвания откриват, че пациентът е с положителен резултат за хепатит С.

Каква е диагнозата?
A) Полиартеритис нодоза
B) Криоглобулинемия
C) Лихен планус
D) Порфирия кутанеа тарда

Случаят представя типично протичане на порфирия кутанеа тарда, която е асоциирана с хепатит С. Верният отговор е D.

Порфирия кутанеа тарда е най-честата форма на порфирия. Може да е свързана също и с прием на алкохол и тютюнопушене. Обикновено протича с хронично прогресиращи кожни промени по изложените на слънце зони, като ръцете и предмишниците. Измененията може да включват мехури или милиуми. За поставяне на диагноза е необходимо изследване на порфирини в урина и плазма. В случая пациентът има силно повишен резултат за уропорфирин и хептакарбоксил порфирини, което потвърждава диагнозата.

Останалите отговори също може да се изявят с кожни промени в комбинация с хепатит С. Полиартеритис нодоза (отговор А) е рядък системен васкулит, който по-често е асоцииран с хепатит В и протича с възлести (нодуларни) промени, разязвяване и палпираща се пурпура, отколкото с гнойни формации. Криоглобулинемия (отговор B) е левкоцитокластичен васкулит, който може да засегне кожата, ставите, бъбреците и очите. Обикновено протича с палпираща се пурпура по краката. Лихен планус (отговор C) се характеризира със зачервяване, сърбеж и люспи по кожата, скалпа, гениталиите и оралната мукоза.

Източник: Pustular Skin Lesions Awad, Mohammed T. et al. Gastroenterology, Volume 160, Issue 3, 675 – 676

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...