Клиничен случай – ксилофагия – ядене на хартия

61-годишна жена постъпва в болница поради остра спастична коремна болка и жезязодефицитна анемия. Не е имала изхождане от 2 дни. Тя приема железен препарат за анемията, хидрокодон и парацетамол за остеоартрит. Няма други известни заболявания, но роднините ѝ съобщават, че жената яде тоалетна хартия от много години. В последните 3 месеца е приемала почти половин ролка тоалетна хартия всеки ден.

При постъпването в болница артериалното налягане и пулсът са в нормални граници. Коремът е леко подут и болезнен в долния ляв квадрант. Лабораторните изследвания потвърждават желязодефицитна анемия с хемоглобин 78. Компютърната томография установява възпалителни промени в лявата част на дебелото черво и изпълването му с материи. Гастроскопията не открива причини за загуба на желязо от стомаха и дванадесетопръстника.

Проведена е подготовка за колоноскопия чрез лаксативен разтвор и две клизми, но въпреки това пациентът няма изхождания. Взето е решение все пак да се проведе колоноскопия поради съмнение за запушване на червото от туморен процес с цел потенциална хирургична операция. Използван е педиатричен ендоскоп. В ректума се установява твърда материя от несмлени материи (ксилобезоар – поради поглъщане на хартия). Не се открива туморна формация, нито възпаление. По-голяма част от тоалетната хартия е извадена след промиване с физиологичен разтвор. Изследването не достига края на дебелото черво поради значително подуване на корема и затруднено дишане. Колоноскопията е прекратена и при изваждане на апарата не се забелязва перфорация в огледаните сегменти. Но последващата рентгенова снимка открива голямо количество въздух в коремната кухина (пневмоперитонеум), говорещ за перфорация. Извършена е спешна хирургична операция с частично изрязване на дебелото черво и изваждане на илеостома по предна коремна стена. По време на операцията се виждат промени, характерни за исхемичен колит в десните отдели на дебелото черво, с развита некроза и перфорация. От тънкото и дебелото черво са извадени допълнителни остатъци от тоалетна хартия. Хистологичното изследване на изрязаното черво потвърждава исхемичен колит. За съжаление след операцията пациентът получава сърдечен арест и не оцелява.

Ксилобезоар е рядко състояние, свързано с ксилофагия – склонност за ядене на хартия. Неразградимите материи може да причинят чревна обструкция. Ксилофагия е форма на т.нар. пика – ядене на нехранителни вещества като почва (геофагия), лед (пагофагия), стахтофагия (пепел от цигари) и каутопиреофагия (изгорели кибритени клечки). Пика е свързана с дефицит на желязо, дефицит на цинк, изоставане в умственото развитие, шизофрения. По-честа е при деца. Учудващо, пика се приема за културно приемлива практика в някои етнически групи и не се счита за патологично поведение.

Латинският термин „pica“ е свързан с птицата сврака (Pica pica), която изглежда се храни, с каквото намери. Рискови фактори са нисък социално-икономически статус, хранителни дефицити, бременност, епилепсия, подлежащо психиатрично състояние и др. Стряскащо, в проучване с 55 пациенти с желязодефицитна анемия, цели 58% имат някаква форма на пика, най-често пагофагия – желание за консумация на лед. Ако не се разпознае навреме, пика може да доведе до усложнения като язви, запушване и перфорация.

Неразградимите вещества от хартиени материи (ксилобезоари) са рядко докладвани в научната литература. Диагнозата на безоарите обикновено се поставя чрез компютърна томография и/или ендоскопски изследвания. Лечението включва разтваряне, ендоскопско или хирургично изваждане.

Виж снимка на ксилобезоар отдолу в коментар.

Източник: Shah YR, Narsapuram P, Krishnamoorthy G, Mansour R. Beyond the Usual Diet: A Challenging Case of Xylophagia Resulting in Intestinal Obstruction From Xylobezoar. ACG Case Rep J. 2023;10(11):e01196. Published 2023 Nov 2.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...