Начини за предаване на бактерията Helicobacter pylori

Бактерията Helicobacter pylori може да се предава по цели 5 начина според нова научна статия. Някои от тях ме шокираха.

1. Най-честият път за заразяване с бактерията е фекално-оралният. H. pylori е изолирана от фекални материи при заразени хора, а фекалният антигенен тест е основен за поставяне на диагноза. Контаминацията на вода, храна или чрез мръсни ръце е водещият механизъм, особено в детска възраст. По този начин се обяснява и значително по-високата честота на инфекция в развиващите се страни спрямо индустриално развитите страни.

2. Орално-оралният път се осъществява чрез слюнка. Устната кухина може да е временен или постоянен „дом“ на бактерията. H. pylori е изолирана от устата на заразени хора, макар и с варираща ниска честота. Корелацията между наличието на бактерията в устната кухина и стомаха е слаба, т.е. възможно е тя да се отрива в стомаха, но не и в устната кухина и обратно. Предаването по орално-орален път може да стане чрез целувка или консумация на сдъвкана от друг човек храна.

3. Стомашно-оралният път е чрез контакт с повърнати материи от заразен човек, особено при малки деца.

Останалите два пътя са по-скоро хипотетични и спекулативни. Те са анално-орален и генитално-орален. Свързани са със секс. Анално-оралният път за предаване е доказан при други бактерии, като Shigella. Вероятността за контакт с фекални материи е повишена при орално-анален полов акт. Съществуването на генитално-орален път все още не е валидирано и е оспорвано.

Предаването на бактерията става най-вече от човек на човек, въпреки че са описани случаи и на предаване от животни на човек чрез фекално-орален път. Бактерията е изолирана от стомаха на домашни котки и кучета, както и от маймуни и порове. Проучване с овчари от остров Сардиния показва, че 100% от извадката са инфектирани с бактерията поради близък контакт с овце и овчарски кучета. Замърсената вода, предимно в развиващи се страни, е важен път за предаване на H. pylori. Не на последно място, инфекцията може да е по-честа при някои професии, като лекари и зъболекари.

Спазвайте висока хигиена и избягвайте „рисково“ поведение.

Източник: Duan M, Li Y, Liu J, Zhang W, Dong Y, Han Z, Wan M, Lin M, Lin B, Kong Q, Ding Y, Yang X, Zuo X, Li Y. Transmission routes and patterns of helicobacter pylori. Helicobacter. 2023 Jan 16:e12945.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...