Полип на късо краче в дебелото черво при скринингова колоноскопия

Голям полип на късо краче в дебелото черво на 45-годишен мъж. Снимката добре илюстрира защо в САЩ скринингът за рак вече започва именно от 45-годишна възраст. Ако беше дошъл след години, вероятно щеше да е развил карцином.

Отстраняването на рискови полипи спасява животи. Масовият скрининг предотвратява развитието на рак и пести пари на системата. Не се стига до скъпа химиотерапия. Но у нас масов скрининг няма поради некадърност, нехайство и/или лобизъм. Всеки се спасява, както може, обикновено сам. Не трябва да се чака появата на симптоми, защото те обикновено са късни, при вече напреднал процес.

Скринингова колоноскопия трябва да се направи на 45-годишна възраст при всеки, независимо дали има коремни оплаквания или не. Началото е още по-рано при хора с фамилна обремененост, т.е. с кръвни роднини с вече установен карцином.

Снимка на извадения полип може да видите в коментар. Забележете белия участък – част от крачето, откъдето е минал разрезът. Дори ако във вътрешността се установят ракови клетки, пациентът може да е излекуван без операция, ако резекционната линия е чиста и туморът няма неблагоприятни хистологични характеристики. Навременната колоноскопия предпазва от рак и спасява животи.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...