Клиничен случай – хиатална херния и разширен хранопровод

57-годишна жена постъпва в болница поради трудно преглъщане, ранно засищане, повръщане и киселини. От една седмица има повишена температура и затруднено дишане. Не приема никакви лекарства и не е посещавала профилактични прегледи.

Прегледът установява груби хрипове при преслушване на левия бял дроб. Рентгенографията на гръден кош показва силует с формата на сърце (стрелки) зад сянката на самото сърце, както и консолидация на левия бял дроб.

Каква е диагнозата?

Японските лекари провеждат компютърна томография на гръдния кош (снимка отдолу в коментар). Установява се голяма хиатална херния и разширен хранопровод, чиято форма наподобява на сърце. Поставена е диагноза и аспирационна пневмония. Пациентът е лекуван с антибиотици и инхибитор на протонната помпа. Нейните оплаквания от киселини, висока температура и трудно дишане изчезват, но ранното засищане и усещането за подуване остават. Жената отказва допълнителни изследвания, както и оперативно лечение.

Хиаталната херния представлява преминаване на част от стомаха през отвор в диафрагмата към гръдната кухина или медиастинума. Понякога се съчетава с разширен хранопровод и може да предразположи пациента към аспирационна пневмония. Рентгеновото изследване обикновено установява хиаталната херния като засенчване зад сърцето с хидроаерично ниво. В този случай силуетът има форма на сърце.

Източник: Double Heart-Shaped Silhouette Ono, Ryohei et al. Gastroenterology, Volume 161, Issue 2, 427 – 428

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...