Клиничен случай – хипереозинофилен синдром

31-годишна жена се оплаква от коремна болка от около седмица. Към момента не приема никакви лекарства. Лабораторните резултати показват леко повишена стойност на левкоцитите 11.3 при нормални стойности на хемоглобин и възпалителния маркер CRP. Компютърната томография открива задебелена стена на цекума (сляпото черво – снимка А, стрелка). Не се забелязват дивертикули, нито задебеление на апендикса. Колоноскопията установява силно изразен оток на Баухиниевата клапа (снимка В) и ерозивни промени с възпаление в цекума (снимка С). Другите части на дебелото черво, крайната част на тънкото черво (терминален илеум) и цялата гастроскопия са нормални. При прегледа се открива зачервяване на ходилата (снимка Е).

Каква е диагнозата?

Биопсиите от цекума демонстрират изразена инфилтрация от еозинофили в ламина проприя и субмукозата, което води до формиране на язви. Няма хистологични данни за васкулит или формиране на грануломи. Кръвните изследвания за антителата ANA и ANCA са отрицателни. Кожната биопсия от ходилото показва инфилтрация на еозинофили в дермата и подкожната тъкан със запушване на микросъдовете. Отново няма хистологични данни за васкулит. Проведена е костномозъчна биопсия, от която не се установява хематологично злокачествено заболяване.

Въз основа на леко повишения абсолютен брой еозинофили в пълната кръвна картина, увреждане на органи от еозинофилна инфилтрация и изключване на първични и реактивни хипереозинофилни синдроми, лекарите поставят диагнозата идиопатичен хипереозинофилен синдром (ХЕС). Започнато е лечение с кортикостероида преднизолон 30 mg дневно и след няколко дни оплакванията от коремна болка и зачервяване на ходилата изчезват. Контролна компютърна томография след 2 месеца е напълно нормална.

Еозинофилният гастроентерит се характеризира с еозинофилна инфилтрация на стомашно-чевния тракт, като обикновено се засягат стомаха и дванадесетопръстника. За разлика от него, хипереозинофилният синдром може да засегне много органи, включително сърцето, белите дробове, кожата, нервната система и стомашно-чревния тракт.

Важният извод от случая е, че идиопатичен хипереозинофилен синдром може да се прояви като изолирано възпаление на цекума и е нужно да се проведе костномозъчна биопсия за изключване на първични (злокачествени) причини за находките.

Източник: An Unusual Cause of Right Lower Abdominal Pain Hasegawa, Tetsuo et al. Gastroenterology, Volume 160, Issue 5, e6 – e8

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...